Formació Online d'Alèrgens i Intoleràncies Alimentàries UE 1169/2011 y RD 126/2015

En aquest curs, mostrem les claus sobre el nou reglament d'al·lergògens per a consumidors, empreses d'hostaleria i col·lectivitats.

Les empreses i particulars que ofereixen aliments processats i/o no envasats, coneixeran les diferents modalitats referents a la informació alimentària, per escollir i adaptar aquell mètode que sigui més adequat per al seu negoci i al tipus d'aliments que serveix en el seu establiment.

El contingut de la formació es basa en la normativa actual i en els requeriments de la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) i permet als operadors aprendre a elaborar les seves pròpies etiquetes per als seus negocis aportant tota la informació sobre al·lergògens en els aliments requerides, mitjançant les cartes de menús, cartelleria específica, o pàgines web dels locals.

En definitiva: qualsevol establiment que despatxi, serveixi en establiment o a domicili aliments o begudes, ha de disposar d'informació al consumidor que sol·liciti detalls sobre els al·lergògens que puguin contenir.

El punt de partida va ser molt clar: el 17% de la població europea ja és al·lèrgica i aquesta xifra va en augment, cada vegada són més les persones a les quals determinats aliments o components dels mateixos poden provocar reaccions adverses (al·lèrgies i intoleràncies alimentàries). Les persones amb al·lèrgies greus han de ser extremadament acurades amb els aliments que consumeixen. L'única forma d'evitar que una persona pateixi una al·lèrgia alimentària és assegurar-se que no consumeix els aliments als quals és al·lèrgica.

Pràcticament totes les al·lèrgies alimentàries s'associen al consum d'un grup reduït d'aliments. Els al·lergògens alimentaris més freqüents són la llet de vaca, els ous, la soia, el blat, els crustacis, les fruites, els cacauets i la fruita seca, com les nous.

Les empreses alimentàries que subministren aliments sense envasar, han d'informar als seus clients sobre la presència en els productes que comercialitzen de qualsevol dels ingredients i substàncies que han estat identificats per la Unió Europea com a causants de la majoria d'al·lèrgies alimentàries a Europa i que es recullen en l'Annex II del RIAC.

El Reial decret 126/2015, de 27 de febrer, aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda al consumidor final i a les col·lectivitats (INFORMACIÓ ALIMENTÀRIA I AL·LERGÒGENS), dels envasaments en els llocs de venda a petició del comprador, i dels envasaments pels titulars del comerç al detall (BOE Núm. 54 del 4 de març de 2015).

Entre les novetats que aporta el RD 126/2015 destaquem cinc:

 • Obligatorietat d'aportar la informació nutricional a partir de desembre de 2016.
 • Ampliar informació sobre denominació d'origen de l'aliment.
 • Destacar mitjançant tipus de lletra, estil o color la presència d'al·lergògens o ingredients que causen intolerància.
 • En venda a distància es requereixen les dades obligatòries d'etiquetatge al moment de la compra.
 • En aliments sense envasar serà obligatori informar sobre la presència de productes que causin al·lèrgia o intolerància.

Aquest Reial decret dóna llum verda a nivell nacional el Reglament (UE) 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor (RIAC) i etiquetatge de productes, que obliga als locals de restauració, i també a altres establiments de comerç alimentari, a posar en coneixement dels clients sobre la presència d'aliments que puguin produir al·lèrgies o intoleràncies als menjars oferts.

La normativa comunitària sobre informació al consumidor afecta a tot tipus d'establiments que venguin aliments i begudes, no envasades. Aquesta Normativa s'emmarca dins d'una completa reforma sobre la disponibilitat d'informació cap al consumidor.

Amb la nova normativa, els establiments hotelers assumeixen tota la responsabilitat referida al consum d'aliments, informació i accidents per ingesta d'aliments en les seves instal·lacions.

 • Comunicació a l'operador final de la informació alimentària obligatòria. Els operadors de l'empresa alimentària, garantiran que la informació relativa als aliments no envasats es comuniqui a l'operador de l'empresa alimentària receptora de l'aliment no envasat, perquè pugui aportar la informació obligatòria al consumidor final.
 • Conservació de la informació alimentària. Amb la finalitat de que a qualsevol moment puguin identificar-se els aliments sense envasar i els venuts de manera fraccionada. L'operador de l'empresa alimentària mantindrà a la disposició dels òrgans de control i dels consumidors que la sol·liciti, la informació alimentària, fins que se suposi raonablement que aquests aliments hagin estat consumits.
 • El desconeixement no és una excusa.

La presència no declarada d'un al·lergen en un aliment és susceptible d'altes sancions i multes que vénen regulades per la Llei 33/2011, de 4 d’octubre, General de la Salut Pública. Aquestes poden oscil·lar entre els 5.000€ i 600.000€ en funció de la gravetat de la infracció. A més derivarà en responsabilitats penals.

En el supòsit d'infraccions molt greus, l'Administració pública podrà acordar el tancament temporal de l'establiment en un termini màxim de cinc anys.

L'objectiu general d'aquest reglament, és que la informació facilitada sigui la base perquè el consumidor final prengui decisions amb coneixement de causa i utilitzi els aliments de forma segura. La informació alimentària de qualsevol aliment haurà de ser precisa, clara i fàcil de comprendre per al consumidor.

Com facilitar la informació:

 • Mantenir al personal format i informat
 • Informació escrita sobre al·lergògens
 • Cartells indicant on es pot obtenir la informació sobre al·lergògens
 • Documentació sobre al·lergògens per informar al consumidor quan ho sol·liciten
 • Informació oral sobre al·lergògens

En tot aliment no envasat (aliments no envasats, envasats en el lloc de venda a petició del client o envasats per a la seva venda immediata) serà obligatori indicar tot ingredient o coadjuvant tecnològic (o substància que derivi dels mateixos inclosa en l'annex II del Reglament) que causi al·lèrgies o intoleràncies i s'utilitzi en la fabricació o elaboració d'un aliment i segueixi estant present en el producte acabat, encara que sigui d'una forma modificada (indicant-ho amb la paraula “conté”).

El reglament és una normativa pensada principalment per als aliments envasats de tot tipus (aliments de cinquena gamma, precuinats, preelaborats,…) però pel que fa als aliments no envasats (article 44 del Reglament) s'infereix que, haurà d'indicar-se en els menús i cartes dels establiments els al·lergògens que pot trobar-se el client en els plats que s'ofereixen.

Qualsevol establiment, en sentit ampli, que despatxi, serveixi en establiment o a domicili aliments o begudes, ha de disposar d'informació al consumidor que sol·liciti detalls en matèria d'un o varis dels al·lergògens de la llista.

És necessari identificar els catorze grups d'aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies als consumidors i que s'esmenten en l'Annex II del RIAC, quan aquests grups d'aliments s'usen en el procés de fabricació o preparació d'un producte alimentari.

Per això, el RIAC estableix l'obligació que totes les empreses que subministren aliments facilitin la informació sobre els ingredients al·lergènics o causants d'intoleràncies alimentàries que estan presents en els aliments venuts o subministrats per elles. Aquests requisits també són aplicables als establiments que venen aliments a orri, com a detallistes d'alimentació, supermercats, restaurants, menjadors escolars, establiments que venen menjar per emportar,...

Aquesta informació, a més de donar-se en l'etiquetatge dels productes envasats, també s'ha d'oferir a les persones consumidores en el cas dels aliments que s'ofereixin sense envasar, els envasaments als llocs de venda a petició del comprador/a, i els envasaments per a la seva venda immediata.

Amb aquest curs aprendràs tot el relacionat amb la nova normativa d'etiquetatge dels productes alimentaris, coneixements necessaris per a totes aquelles persones que d'una o una altra manera entren en contacte amb els aliments. També aprendràs a actuar enfront d'un cas d'al·lèrgia o intolerància alimentària i les diferents formes de prevenció.

El contingut d'aquesta formació permet conèixer totes les característiques i especificacions d'aquesta llei, per poder informar correctament al consumidor en relació al contingut i elaboració del producte d'alimentació que va a adquirir.

 

Normativa d’interès

 • Reglament (UE) nº 1169/2011, de 13 de desembre de 2014, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor, que ha incorporat importants novetats en la informació que han de proporcionar els operadors d'empreses alimentàries als consumidors finals.
 • Reial decret 126/2015, de 27 de febrer, pel qual s'aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda al consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasaments en els llocs de venda a petició del comprador, i dels envasaments pels titulars del comerç al detall.

Descarregar programa curs online

Descarregar programa presencial

 

Destacats

Connecta't al Talent

Comencem l'any amb energies renovades i amb moltes ganes de...

Ponència sobre Plans d'Igualtat a la empresa: "El valor d'una cultura igualitària"

El...

Presentació metodologia B-learning

Grup CIEF i la Cambra de Comerç de Reus treballem...

Celebra l'estiu i format a Grup CIEF

Ja arriba l’estiu i les jornades intensives, les...

Nova presentació de serveis Grup CIEF

...

Canal Cief